Recept räkmix 

 

Räkmix

Räkmix är ett mycket bra foder för alla Malawi och Tanganyikaciklider, för tanganyikasjöns Tropheusar så är räkmix det enda foder som vi idag känner till som fungerar fullt ut.


Följande behövs:

Mixer/matberedare med en bunke om ca. 1.5 l, plastpåsar alt. tomma glassbunkar (big pack).

"Tropheus mix"
0,3 kg oskalade räkor.
0,5 kg gröna ärtor
15 gram musslor
1 tsk askorbinsyra
(C-vitamin, kan köpas på apotek)
15 ml gelatinpulver (Favorit gelatin)
"Malawimix"
0,4 kg oskalade räkor.
0,4 kg gröna ärtor
15 gram musslor
1 tsk askorbinsyra
(C-vitamin, kan köpas på apotek)
15 ml gelatinpulver (Favorit gelatin)
 
Räkorna tinas något och mixas/slås sönder i matberedaren/mixer, räkorna skall efter detta vara finfördelade och i konsistens "pure".
Ärtorna och musslorna tillsättes och mixas till en fin massa eventuellt måste lite vatten 0.5- 1 dl tillsättas så att mixer/matberedaren kan arbeta. Ärtorna skall finfördelas så att inga skalbitar kan urskiljas.
Askorbinsyran blandas ned i mixen.

Gelatinpulvret rörs ned i ca 1 dl kallt vatten, låt stå en liten stund tills pulvret svällt till en fast "klump". Det nu svällda gelatinet smältes, alt.1 ställ koppen i mikrovågsugn på full effekt i en ½ minut, alt. 2 lös gelatinet genom att lägga koppen i en gryta med varmt vatten. Det nu lättflytande gelatinet rörs noggrant ned i mixen, det är viktigt att smeten inte är för kall när gelatinet tillsätts. Om mixern får arbeta ordentligt med smeten, vilket behövs om ingredienserna skall bli tillräckligt finfördelade, så ökar temperaturen på smeten till 40-50°C. En ljummen smet är en förutsättning för att gelatinet skall binda på rätt sätt. Om fodret "flyter" vid matning har ex. smeten varit för kall vid tillsättandet av gelatinet.

Tappa snabbt upp räkmixen i plastpåsar och forma till platta kakor. Alt tappas smeten upp i glassbunkar, fyll i så att det går att stapla utan att bottnarna kladdar i underliggande smet. Låt allt stå kallt i +2 - +6 grader i 4 timmar ( för att gelatinet skall hinna binda ihop mixen ). Frys sedan in kakorna och bryt bitar som tinas i lite vatten innan matning.

Använd inget annat foder till Tropheus, erfarenheterna från många duktiga akvarister är entydiga, räkmix är det enda foder som vi idag vet fungerar på lång sikt. Ovanstående recept är inte optimalt med avseende på vitamininnehåll och andra tillskott. Man bör tillsätta någon form av Multivitamin preparat till mixen för att tillgodose fiskarnas näringsbehov (1 tablett kan lösas i vatten och tillsättas).Man kan också variera mixen till Malawicikliderna genom att tillsätta ex. 100 g vitfisk eller lite torskrom. För Tropheus som är väl acklimatiserade kan man på sikt övergå till ett recept motsvarande Malawireceptet. Men vid nyinköpt fisk eller vid andra förändringar är Tropheus receptet det säkraste.

 
- En information från AQUARIUM MALAWI AB, Örebro -